четвер, 24 березня 2016 р.

Зупинимо насильство та торгівлю людьми

23 березня 2016 року учні ПТУ №16 відвідали захід, організований центром сімї та молоді на тему "Насильство. Протидія торгівлі людьми".
Тема вже не нова, тому учні пригадали види насильства, а також переглянули відеоролик про насильстиво в родині. Про це не треба мовчати, і якщо така проблема є, то треба заявляти про неї голосно. Одним з видів насильства є торгівля людьми. В рабство потрапляють не лише дівчата та жінки, а й чоловіки. Разом ми переглянули відео спогади людей, котрі потерпіли від цієї проблеми. Сподіваймось, що нам ніколи не доведеться повторити їхню долю, а для цього треба ніколи не втрачати пильність і памятати про рекомендації!
Дякуємо за підготовлений захід!

 Як не потрапити у трудове рабство ?

- Перед тим, як вести переговори про роботу за кордоном, перевірте, чи має фірма, з якою ви хочете укласти договір, ліцензії на такий вид діяльності як «посередництво у працевлаштуванні за кордоном», видану Міністерством праці та соціальної політики України, та копію дозволу на працевлаштування громадян України, виданого роботодавцю уповноваженим органом країни працевлаштування, або копію ліцензії на провадження посередницької діяльності у працевлаштуванні громадян України, виданого уповноваженим органом країни працевлаштування посереднику.

Ці документи повинні бути засвідчені згідно із законодавством країни їх видачі та легалізовані у консульській установі України ( можуть бути також засвідчені в посольстві відповідної держави в Україні та легалізовані в МЗС України, якщо міжнародними документами, в яких бере участь Україна, не передбачено інше ) .
- Для того, щоб бути впевненим, що ліцензія не підроблена, зверніться в
регіональну Державну службу зайнятості ( якщо ця фірма регіональна ), або Управління політики зайнятості та трудової міграції Міністерства праці та соціальної політики .

- Перевірте, чи має фірма наступні документи: копію свідоцтва про державну реєстрацію;
оригінал ліцензії ;
інформацію про повну назву посередника ( його адресу, номери телефонів, імена та по батькові керівників (власників) ;
номери телефонів місцевого органу державної служби зайнятості України, представництва Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва;
нормативно - правові акти, яких повинен дотримуватися посередник при наданні посередницьких послуг у працевлаштуванні українських громадян за кордоном ;
витяги із Закону « Про захист прав споживачів» у частині надання послуг;
книгу відгуків та пропозицій.

- Дізнатися, як давно ця компанія надає посередницькі послуги з працевлаштування за кордоном, якщо є можливість - почитайте відгуки в інтернеті від людей , які користувалися її послугами.

- Обов`язково попросіть показати проект трудового договору фірми -посередника з іноземною фірмою, в якій ви будете працювати. Зверніть увагу на наявність печаток і підписів керівників закордонної компанії.
 - Вам варто насторожитися якщо у вас попросять гроші за послуги: згідно із законодавством України, фірма яка пропонує посередництво у працевлаштуванні за кордоном, не має права брати передоплату .

- Підписуючи договір, уважно прочитайте його: у ньому повинні бути вказані ваші права і обов`язки, умови їх зміни, перелік додаткових платних послуг. Обов`язково зверніть увагу, чи є в договорі всі дані про компанію, проставлена ​​дата, його термін дії. Не підписуйте договір, якщо там є туманні або невизначені формулювання, наприклад , «та інші види робіт» , «роботи на вимогу роботодавця» і т.д. Мають бути також чітко прописані тривалість робочого дня, вихідні, відгули і т.д. Договір повинен бути складений зрозумілою вам мовою в 2 примірниках !

- Вас має насторожити , якщо вам пропонують перетнути кордон за туристичною чи гостьовою візою: вам повинні оформити робочу візу !

- Виїжджаючи на заробітки, візьміть про всяк випадок кілька копій ідентифікаційного коду та закордонного паспорта. Сховайте їх не з усім комплектом документів, але де-небудь в потаємному місці.
- Ще перед поїздкою варто зателефонувати в посольство тієї країни, куди ви плануєте їхати , і уточнити , чи відкриваються на даний момент робочі візи для громадян України з даної спеціальності; а також які документи необхідно надати для відкриття робочої візи, і скільки вона коштуватиме .

- Їдучи працювати за кордон , зателефонуйте національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми - 0800-500-335 з 10.00 до 16.00 і отримаєте повну консультацію .




Немає коментарів:

Дописати коментар