середу, 11 травня 2016 р.

Проблема кібербулінгу в молодіжному середовищі


Проблема кібербулінгу в молодіжному середовищі
(година спілкування)
витком коммунікаційних технологій в наше життя увійшли мобільні телефони та інтернет, які дозволяють нам вільно спілкуватися й отримувати доступ до величезної кількості інформації. Однак є й зворотний бік доступності інформації – поширення „інформаційного бруду”. На жаль серед нашої молоді поширюється таке явище як кібербулінг, - цим словом позначається вироблення та розповсюдження відео- та фотозображень з насильницьким та аморальним змістом.
Не є зайвим нагадати, що законодавством України передбачена серйозна відповідальність за розповсюдження серед неповнолітніх творів, зображень або інших предметів порнографічного характеру, - штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років згідно ч.2 статті 301 ККУ.
На жаль, батьки, купуючи дорогі телефонии, смартфони  своїм дітям не слідкують за тим як розважаються їхні діти за допомогою такої апаратури.
Діти можуть вважати перегляд згадуваних роликів веселою забавкою, однак всі ми розуміємо, що такі „безневинні” ігри можуть закінчуватися іноді досить небезпечним чином, негативно впливаючи на психіку дітей, руйнуючи поняття норми та душевної чистоти.
За даними Американської медичної асоціації, за роки, проведені в школі, середньостатистична дитина, хоче чи не хоче, бачить по телевізору 8000 вбивств та 100000 актів насильства.  Звичайно, що поява Інтернету завдяки його технічним можливостям кардинально змінила взаємодію не тільки в системі «людина-машина», а й в системі «людини-людина». Однак із використанням Інтернету пов’язані певні ризики. Зокрема, це вікно у світ, який також належить всім і межі доступу з точки зору моральних засад немає.
На сьогоднішній день найактивнішими користувачами мережі Інтернет є діти. Статистика подає, що в Україні мережею Інтернет уже користується 200 тис. дітей у віці від 5 до 18 років, і з кожним роком кількість юних користувачів збільшується більш, ніж на 30%. При цьому тільки 15% батьків здогадуються про труднощі, з якими зіштовхуються їхні діти в Інтернеті, і менш половини батьків мають уявлення про елементарні засоби безпеки у мережі Інтернет.
Ще кілька років тому, про кібербулінг ми майже не чули. Завдяки входженню суспільства в еру інформаційних технологій, сьогодні цей термін стає терміном повсякденного вжитку.
Провівши попередні дослідження було встановлено, що поняття має багато визначень. Слово булінг (англійською bullying, від bully – хуліган, забіяка, грубіян, ґвалтівник) означає залякування, фізичний або психологічний терор відносно молодої людини з боку групи її ровесників, спрямований на те, щоб викликати в неї страх і тим самим підкорити її собі. За останні 20 років це поняття стало міжнародним соціально-психологічним терміном. Булінгом у США позначають великий перелік дій – від погроз до насмішок, – які здатні налякати, принизити чи іншим чином негативно впливати на людину.
Булінг в Інтернеті або з допомогою інших електронних пристроїв, на кшталт стільникового телефону (кібербулінг), – досить новий феномен. Як правило – це сексуальне насильство через Інтернет: сексуально образливі записки, листи, фото, плітки, обмови, відео. Інформація розповсюджується дуже швидко, і відповідно, також швидко створюється суспільна думка. Поряд з кібербулінгом появився такий феномен як кібер-агресія – ображання, зловмисні повідомлення, плітки, висміювання інших в інтернеті, при цьому вказуючи їх ініціали або фотографії, відеознімки. Притаманні цьому явищу також домагання, шантаж або залякування, включаючи переслідування. Кібер-агресія є технічно простою. Інтернет надає нові можливості для ображання. Якщо в навчальному закладі дитину можуть образити зазвичай лише під час її перебування там, то через Інтернет образники можуть досягти свою жертву в будь-який час. Діти дуже довірливі і швидко відкривають таємниці, подають свою адресу, персональні дані чи якісь паролі.  Узагальнене тлумачення говорить, що кібербулінг – це переслідування інших осіб з використанням сучасних електронних технологій: інтернету (електронної пошти, форумів, чатів, ICQ) та інших засобів електронної техніки – мобільних телефонів, пейджера.
Це явище набирає в Україні все більших обертів, і вже настав час, говорити про нього, як про одну з найрозповсюдженіших форм насильства – кібертероризм.
Насильство у молодіжному середовищі на сьогодні є масштабним явищем як в Україні, так і в усьому світі. Росія, Албанія, Казахстан, Білорусь та Україна…  Так виглядає, за даними Всесвітньої організації охорони здоров‘я, статистика рівня насильства. Лідерами є російська молодь. У цій країні вбивають підлітків і молодь найбільше. Україна посідає 5 місце в Європі за рівнем насильства серед молоді. Одним із джерел поширення насильства фахівці називають необмежений доступ дітей та молоді до мережі Інтернет та телебачення.
Людина, яка в юному віці страждала від несправедливого, грубого поводження з собою, не впоравшись із цією проблемою самостійно, може на все життя стати морально скаліченою. Часто саме такі люди намагаються самоствердитися за рахунок слабшого: чоловіки - принижуючи своїх дружин і жінок взагалі, жінки - ставлячись зі зневагою до власних дітей, та й до чоловіків, якщо ті проявляють слабкість.
Проблема у тому, що ні батьки, ні педагоги, ні самі діти часто не сприймають кібербулінг як насильство, вважаючи його дитячими пустощами або «заграванням» і звертають на це увагу, лише коли справа заходить занадто далеко, і з’являються наслідки, як для кривдника, так і для його жертви.
Слід памятати, що за вчинення будь-якого з видів насильства законодавством України передбачено адміністративну або кримінальну відповідальність.


Для кібербулінгу використовуються:
  • мобільний зв’язок (використання фото і відео для дискредитації та залякування жертви,доставка текстових і мультимедійних повідомлень);
  • сервіси миттєвих повідомлень (використання ICQ для відправки повідомлень, взламування акаунта із розісланням дискредитуючих повідомлень рідним і друзям жертви);
  • електронна пошта (розсилання повідомлень і листів, що містять залякування, віруси, публікація в Мережі листів жертви особистого характеру);
  • форуми і чати (розсилання агресивних повідомлень, розкриття анонімності акаунта жертви, розміщення на сторінках форуму інформації про жертву конфіденційного і особистого характеру);
  • соціальні мережі (розміщення коментарів, що містять залякування і знущання, фото і відеоматеріалів, блокування акаунта жертви і розсилання масових скарг і претензій на володаря акаунта, створення акаунта від імені жертви з її подальшим використанням для дискредитації жертви);
  • веб-камери (провокування жертви на відеозапис з подальшою публікацією в інтернеті);
  • сервіси відеохостингу (розміщення відеороликів, що містять знущання або залякування);
  • ігрові сайти та віртуальні світи (розміщення повідомлень, що принижують і залякують жертву або шкодять її ігровому персонажу з метою психологічного тиску).

Кібергрумінг. Входження в довіру дитини з метою використання її у сексуальних цілях. Злочинці добре розуміються на психології дітей і підлітків та орієнтуються в їхніх інтересах. Встановлюючи контакти в соціальній мережі або на форумах з дітьми, що знаходяться у пригніченому психологічному стані, вони співчувають, пропонують підтримку, обговорюють з дитиною питання, які її турбують, поступово переводячи їх у сексуальну площину, а потім пропонують перейти до стосунків у реальному світі.
Слід пам’ятати, що незважаючи на згоду дитини на участь у порнографічних сесіях, відповідальність цілком покладається на дорослих. 20 січня 2010 року було прийнято Закон України №1819-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії розповсюдженню дитячої порнографії».
Відповідно до статті 301 Кримінального кодексу України, виготовлення і розповсюдження порнографічної продукції або змушення неповнолітніх до участі у створенні зображень, відеопродукції або комп’ютерних програм порнографічного характеру карається позбавленням волі від п’яти до десяти років.
Стаття 126 Карного кодексу передбачає за образу, тобто умисне приниження честі і гідності особи, виражене в непристойній формі – позбавлення волі до одного року, або штраф до 80 мінімумів заробітної платні.
Попередження впливу кібертероризму

• Будьте уважні, при передачі інформації про себе та своїх рідних, друзів. Ви повинні усвідомлювати, що стороннім особам, повідомляти про своє ім"я, прізвище, номер телефону, електронну адресу, давати фотографію - небезпечно!
• Навчіт
ься критично оцінювати ту інформацію, яку пропонує «всесвітня мережа». Варто пам"ятати, що не вся інформація є достовірною і часто потребує порівняння з іншими джерелами тієї ж тематики
• Мережа ІНТЕРНЕТ має свою етику-поважайте її самі, вчіть поважати її Ваших
друзів, знайомих.

Запам'ятай!

Ти завжди можеш перервати неприємну розмову або перегляд інформації та відео з сайтів, вимкнувши телефон або комп'ютер (натисни control-alt-delete)!
Не бійся, що тебе будуть сварити, обов'язково звернись по-допомогу та пораду до батьків!
«Гарячі» контакти з Інтернет-Безпеки

1. Спеціальний розділ сайту компанії «Київстар» із захисту дітей від негативного контенту.
Проконсультуватися з експертом з онлайн-безпеки можна на сайті http://online-bezpeka.kyivstar.ua, де кваліфіковані спеціалісти дадуть відповіді на Ваші питання.

2. Електронна гаряча лінія з протидії дитячої порнографії в інтернеті «Ла Страда-Україна».
Повідомити про випадки дитячої порнографії в інтернеті можна за допомогою форми на головній сторінці www.internetbezpeka.org.ua
Головною метою роботи ресурсу є блокування розповсюдження дитячої порнографії, особливо на серверах українських інтернет-провайдерів.
 Гаряча лінія функціонує на базі Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна».
3. Национальна «гаряча лінія» з питань протидії домашньому насильству і захисту прав дітей.
Звернувшись на гарячу лінію за телефоном
0 800 500 335 (безкоштовно для дзвінків із стаціонарних телефонів на
території України), або 386 (безкоштовно для дзвінків з телефонів мобільних операторів «Київстар» і «МТС») чи електронною поштою на info@lastrada.org.ua, onlandia@live.com,
можна одержати такі консультації:
Правила безпечної поведінки дітей під час користування інтернетом.
Поради батькам з безпечної роботи дітей в інтернеті.
Попередження комп’ютерної залежності і можливість отримання психологічної допомоги.
Юридичні консультації стосовно злочинів проти дітей в інтернеті. Допомога у випадках або підозрах загрози дітям через інтернет.
Гаряча лінія працює на базі Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна» за інформаційної підтримки проекту «Онляндія».

Телефон довіри Департаменту МВС: (+380 44) 254-76-04.
Повідомити про веб-сайти, що пропагують насильство і жорстокість або розпалюють ненависть, расову дискримінацію, займаються створенням чи розповсюдженням дитячої порнографії можна в 
Департамент боротьби з кіберзлочинністю і торгівлею людьми
Поштова адреса: 01024, м. Київ, вул. Академіка Богомольця, 10.
Телефон: 254-93-64
Факс: 254-93-32
P.S.: Інтелектуальне розбещення дитини (до 16 років): розмова або показ зображень та ін. сексуального характеру карається відповідно Ст. 156 Кримінального кодека України.



1 коментар:

  1. ВСЕ ЧИТАЙТЕ ЦЕ ЗАВДАННЯ НА ЯК ВІДПОВІДАЮТЬ МОЮ КРЕДИТУ З ЛЕГІТОВОЇ І КОРІБНОЇ КОМПАНІЇ Мене звуть Керстін Ліс, я шукав кредит, щоб погасити свої борги, всі, кого я зустрів, шахраювали і брали гроші, поки нарешті не зустріли пана, Бенджаміна Брейль Лі Він міг дати мені позику в розмірі 450 000,00 R. Він також допоміг деяким моїм колегам. Я сьогодні говорю як найщасливіша людина у всьому світі, і я сказав собі, що будь-який позикодавець, який рятує мою родину від нашого бідного становища, я скажу ім'я всьому широкому світові, і я так радий сказати, що моя родина повертається назавжди, тому що мені була потрібна позика, щоб почати своє життя на всьому протязі, оскільки я єдина мама з 3 дітьми, і весь світ здавався, що він висить на мені, поки я не мав на увазі, що Бог послав позикодавця, який змінив моє життя і що в моїй родині, БОГ, що побоюється кредитора, містер, Бенджамін, він був Спаситель БОГ, посланий рятувати мою сім'ю, і спочатку я думав, що це стане неможливим, поки я не отримаю позику, і запросив його до своєї сім'ї -Усім учаснику, від якого він не відмовився, і я пораджу будь-кому, хто справді потребує позики, звернутися до пана Бенджаміна Брейля Лі електронною поштою за адресою (lfdsloans@outlook.com), оскільки він є найбільш розуміючим і добрим сердечним кредитором I коли-небудь зустрічалися з турботливим серцем. Він не знає, що я роблю це, поширюючи свою доброзичливість у відношенні до мене, але я вважаю, що я повинен поділитися цим питанням з усіма вами, щоб звільнити себе від шахраїв, будьте обачливими, як вдавачі та зв’яжіться з правою кредитною компанією. com або whatsapp + 1-989-394-3740. .

    ВідповістиВидалити